Εύκολα και υγιεινά μίνι μπανόφι (banoffee)

Δεν έχω λόγια για τη σημερινή συνταγή! Απλά δεν έχω λόγια!!! Λατρεύετε το μπανόφι; Ψάχνετε μία πιο υγιεινή εκδοχή του; Αγαπάτε τις μπανάνες; Θέλετε μια μπισκοτένια βάση για τάρτα; Σας λείπει η καραμέλα; Έχετε γιορτή αυτές τις μέρες και ψάχνατε κέρασμα που να μπορεί να φάει μέχρι και το μωρό; Αν απαντήσατε ναι έστω και σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις ΠΡΕΠΕΙ να το φτιάξετε! Γιατί είναι πανεύκολο, πεντανόστιμο, μοναδικό, ανεπανάληπτο, ονειρικό, καταπληκτικό, εύγεστο, θαυμάσιο, υπέροχο, εξαιρετικό, θρεπτικό, ανυπέρβλητο, μοναδικό, συγκλονιστικό…. Και η λίστα δεν τελειώνει!!! Επίσης είναι vegan, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη και χωρίς γλουτένη. Mini banoffee σας έχω σήμερα λοιπόν, με την πιο τραγανή και μπισκοτένια βάση και τη μοναδική γεύση από το λευκό πετιμέζι Cretan Nectar. Σας έπεισα ή ακόμα;

Τι θα χρειαστούμε

Για τη βάση

  • Νιφάδες βρώμης. Επιλέγω και χρησιμοποιώ λεπτές νιφάδες βρώμης ολικής. Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, ωστόσο αν έχετε σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη τότε θα πρέπει να επιλέξετε νιφάδες βρώμης χωρίς γλουτένη ώστε να μην υπάρχουν ούτε ίχνη.
  • Λευκό πετιμέζι Cretan Nectar. Το λευκό πετιμέζι Cretan Nectar περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα λευκών σταφυλιών, είναι χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα και χρωστικές. Σε αντίθεση με το κλασικό πετιμέζι έχει επεξεργαστεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να καραμελοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην έχει τη χαρακτηριστική πικρή γεύση του κλασικού πετιμεζιού, έτσι ώστε να ταιριάζει σε ακόμα περισσότερες γλυκές παρασκευές. Στα τελειώματα του τρύγου, στις ηλιόλουστες βουνοπλαγιές της Κρήτης μαζεύονται τα ώριμα λευκά σταφύλια κρητικής Σταφίδας και της ιδιαίτερα αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτου. Για μερικές ημέρες θα λιαστούν κάτω από τον ήλιο και αφού πατηθούν, θα σιγοβράσει ο μούστος τους για να δημιουργηθεί το Λευκό Πετιμέζι Cretan Nectar. Ένα φυσικό σιρόπι, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, που αποτελεί ένα εναλλακτικό γλυκαντικό που δεν αρκείται στον χαρακτηρισμό του ως υποκατάστατο της ζάχαρης, αλλά με την απολαυστικά βελούδινη υφή του προσθέτει γεύση και αρώματα σε κάθε χρήση του. Θα το βρείτε στα καταστήματα Χαλκιαδάκης και στο cretancellar.gr. Είναι κατάλληλο από 6 μηνών, ωστόσο όπως όλα τα γλυκαντικά πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.
  • Λάδι καρύδας. Συνήθως χρησιμοποιώ ψυχρής έκθλιψης ενώ στη θέση του θα μπορούσατε να βάλετε βούτυρο κλαριφιέ το οποίο επίσης θα μας δώσει αυτή την υπέροχη μπισκοτένια βάση για το banoffee. Το λάδι καρύδας είναι ζυγισμένο σε στέρεη μορφή και δεν χρειάζεται να το λιώσουμε αφού μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων ενοποιείται όπως πρέπει για τη ζύμη.
  • Καρύδια. Σε αντικατάσταση μπορείτε να δοκιμάσετε να το κάνετε με αμύγδαλα.
  • Κανέλα.

Για την καραμέλα

  • Βασιλικούς χουρμάδες. Γίνεται και με απλούς χουρμάδες, αλλά σαν τους βασιλικούς δεν έχει. Θα χρειαστεί απλά να τους μουλιάσετε.
  • Αμυγδαλοβούτυρο. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φυστικοβούτυρο αλλά θα σας έλεγα να δοκιμάσετε να ακολουθήσετε πιστά τη συνταγή και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς αυτό που λέει η περιγραφή: ΚΑΡΑΜΕΛΑ! (Την τελευταία φορά είχα αμυγδαλοβούτυρο με κάσιους και το αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο μοναδικό, άρα αν τυγχάνει να έχετε αντίστοιχο μείγμα βουτύρου καρπών μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε.)
  • Βανίλια Τόνκα. Σας έχω μιλήσει για τους συγκεκριμένους σπόρους σε παλαιότερο άρθρο. Μπορείτε να τους παραλείψετε αλλά το ιδιαίτερο άρωμα τους απογειώνει την καραμέλα μας!

Για τη σύνθεση

  • Μπανάνες. Μπανόφι χωρίς μπανάνα γίνεται; Δεν γίνεται! Κομμένες σε ροδέλες. Μπορείτε να βάλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα ανάλογα με τα γούστα σας.
  • Λεμόνι. Περνάμε κάθε ροδέλα μπανάνας με μία σταγόνα λεμονιού ώστε να μη μαυρίσουν.
  • Κρέμα καρύδας. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο κρέμα καρύδας σε κονσέρβα ή γάλα καρύδας σε κονσέρβα. Φροντίζουμε να παγώσουμε την κονσέρβα στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ και χρησιμοποιούμε μόνο το στέρεος μέρος.
  • Λευκό πετιμέζι Cretan Nectar.

μίνι μπανόφι banoffee

Tips

  • Φτιάξτε το banoffee σε μικρές φόρμες για τάρτα ή σε μία μεγαλύτερη ταρτιέρα, σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ψήσιμο.
  • Κάντε κατευθείαν διπλή συνταγή.
  • Το μόνο που μπορεί να σας καθυστερήσει στη συνταγή είναι ότι θα χρειαστεί να πλύνετε τον πολυκόφτη σας για να κάνετε και την καραμέλα μετά από τη ζύμη για τη βάση.
  • Αφήστε να κρυώσουν οι βάσεις πριν τις γεμίσετε.

μίνι μπανόφι banoffee

Πώς να βοηθήσουν τα μικρά χεράκια

  • Βάζοντας τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων.
  • Κόβοντας τις μπανάνες σε ροδέλες με ένα εκπαιδευτικό μαχαιράκι.
  • Αν θέλετε εναλλακτική ζύμη για το banoffee σας τότε μπορείτε να δοκιμάσετε την εξίσου νόστιμη και μπισκοτένια βάση της τάρτας λεμονιού ή τη χαρουπένια βάση που θα βρείτε εδώ.
  • Μπορούν να μεταφέρουν τη ζύμη στις φόρμες με ένα κουτάλι και να την απλώσουν με τα χεράκια τους. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και με τις επόμενες στρώσεις. Απλά στις μπανάνες φροντίστε να έχετε περισσότερες γιατί κάτι μου λέει ότι θα έχετε απώλειες χαχα.

Υλικά για 4 μικρές τάρτες (διαμέτρου 10εκ)

Για τη βάση

  • 160 γρ νιφάδες βρώμης
  • 80 γρ καρύδια
  • 60 γρ λάδι καρύδας
  • 45 γρ λευκό πετιμέζι Cretan Nectar
  • ½ κ.γ. κανέλα

Για την καραμέλα

  • 200 γρ βασιλικούς χουρμάδες, χωρίς το κουκούτσι
  • 60 γρ αμυγδαλοβούτυρο
  • ⅓ σπόρο βανίλιας Τόνκα, τριμμένο

Για τη σύνθεση

  • 2 μπανάνες
  • σταγόνες λεμόνι
  • 400 ml γάλα καρύδας σε κονσέρβα
  • 1 ½ κ.γ. λευκό πετιμέζι Cretan Nectar

Για τη βάση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις.
  2. Στον επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε όλα τα υλικά για τη βάση και τα χτυπάμε καλά μέχρι να δέσουν τα υλικά.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε θήκες σιλικόνης για τάρτες (αν δεν έχουμε σιλικόνης θα χρειαστεί να τις λαδώσουμε ή να βάλουμε αντικολλητικό χαρτί) και πιέζουμε πολύ καλά με τα δάχτυλα μας να απλωθεί και να κάτσει καλά το μείγμα.
  4. Μεταφέρουμε τις τάρτες στη μεσαία θέση του φούρνου και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  5. Μέχρι να ψηθούν ετοιμάζουμε την καραμέλα και όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την καραμέλα

  1. Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 5-10 λεπτά σε ζεστό νερό και έπειτα τους στραγγίζουμε.
  2. Στον επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε την καραμέλα μας.

Για τη σύνθεση

  1. Απλώνουμε μία στρώση από την καραμέλα πάνω από κάθε βάση τάρτας.
  2. Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και περιχύνουμε με λίγες σταγόνες λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
  3. Στρώνουμε τις μπανάνες κυκλικά πάνω από την καραμέλα.
  4. Βάζουμε σε ένα μπολ μόνο το στέρεο μέρος από την κονσέρβα μαζί με το λευκό πετιμέζι και το χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει.
  5. Καλύπτουμε τις τάρτες με τη σαντιγί και απολαμβάνουμε.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
15 λεπτά

ΨΗΣΙΜΟ
10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
25 λεπτά

espa-banner