Πασχαλινά τσουρέκια χωρίς βούτυρο

Φέτος σας έχω καταπληκτική και baby friendly εκδοχή για πασχαλινά τσουρέκια που θα λατρέψετε. Τσουρέκια αφράτα για μέρες, τσουρέκια χωρίς βούτυρο και χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη, μοσχομυριστά τσουρέκια με λευκό πετιμέζι Cretan Nectar. Μετά την επιτυχία της περσινής συνταγής για mini τσουρέκια-donuts έρχεται φέτος άλλη μία συνταγή όνειρο. Τα φετινά μας τσουρέκια με ίνες, είναι ελαστικά και αφράτα και έρχονται σε πιο παραδοσιακό σχήμα ενώ στα συν τους είναι ότι είναι και baby friendly, αν χρησιμοποιήσετε φυτικό γάλα. Και αν δεν έχετε ξαναφτιάξει, θα το πω ξανά, μην τα φοβηθείτε, είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζετε, τα μίξερ να ‘ν’ καλά!!

Τι θα χρειαστούμε

  • Αλεύρι. Χρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκια και πραγματικά το αποτέλεσμα με αποζημίωσε. Εναλλακτικά μπορείτε να τα φτιάξετε με σκληρό αλεύρι.
  • Μαγιά. Χρησιμοποίησα ξηρή μαγιά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και νωπή μαγιά όμως όπως είναι φυσικό θα είναι διαφορετική ποσότητα. Ενδεικτικά 8 γραμμάρια ξηρής μαγιάς μπορούν να αντικατασταθούν με 30 γραμμάρια νωπή μαγιά.
  • Λευκό πετιμέζι Cretan Nectar. Το λευκό πετιμέζι είναι κατάλληλο από 6 μηνών ωστόσο όπως όλα τα γλυκαντικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο πριν τα 2 έτη. Σε αντίθεση με το κλασικό πετιμέζι έχει επεξεργαστεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να καραμελοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην έχει τη χαρακτηριστική πικρή γεύση του κλασικού πετιμεζιού. Έχει μία γλυκιά, ήπια, απαλή γεύση που δεν θυμίζει σε τίποτα το κλασικό πετιμέζι και γι’ αυτό και δεν προτείνω την αντικατάσταση του με αυτό. Θα το βρείτε στο cretancellar.gr.
  • Γάλα. Χρησιμοποίησα πρόβειο γάλα όμως τα έφτιαξα και με φυτικό γάλα και το αποτέλεσμα ήταν οκ. Το σημαντικότερο είναι η θερμοκρασία που θα έχει το γάλα. Το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι και θέλουμε να το νιώθουμε ζεστό. Αν το γάλα καίει δεν θα ενεργοποιήσει τη μαγιά αλλά θα την καταστρέψει και τα τσουρέκια μας δεν θα φουσκώσουν ποτέ. Για τα παιδιά κάτω του έτους τώρα φτιάξτε τα ΜΜΕ φυτικό γάλα.
  • Ελαιόλαδο. Έτσι κι αλλιώς στη συνταγή μου έβαζα ελάχιστο βούτυρο, ε αυτή τη φορά δεν έβαλα καθόλου και πάλι το αποτέλεσμα ήταν νόστιμα και αφράτα τσουρέκια.
  • Αυγά. Απαραίτητα και δεν προτείνω καμία αντικατάσταση για αυτή τη συνταγή.
  • Μπαχαρικά. Τι θέλει ένα πασχαλινό τσουρέκι για να το πούμε τσουρέκι; Εκτός από την επιτυχημένη ζύμη θέλει και τα αρώματα του από τη μαστίχα, το κάρδαμο και το μαχλέπι.

Tips

  • Η ζύμη είναι ελαστική και μαλακή. Αν κολλάει ελαφρώς βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια μας και θα πλάθεται πολύ εύκολα.
  • Κατά το ζύμωμα και το πλάσιμο χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο για την επιφάνεια και τα χέρια μας. Σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε αλεύρι.
  • Αν δεν έχετε μίξερ θα χρειαστεί πολλή ώρα ζύμωμα με τα χέρια.
  • Ακολουθήστε σχολαστικά όλα τα βήματα της συνταγής.
  • Αν βάλετε τα τσουρέκια σας σε ταψί ενδέχεται να ανοίξουν, γι’ αυτό μπορείτε να τα ψήσετε σε μακρόστενες φόρμες.
  • Η θερμοκρασία από φούρνο σε φούρνο διαφέρει, οπότε ελέγχουμε και προσαρμόζουμε αντίστοιχα.
  • Αφού κρυώσουν τα τσουρέκια είναι απαραίτητο να τα τυλίξετε με μία μεμβράνη ώστε να παραμείνουν αφράτα για μέρες.

Πώς να βοηθήσουν τα μικρά χεράκια

  • Τα δικά μου μικρά χεράκια αυτή τη φορά βοήθησαν μόνο στο πλάσιμο. Εντάξει, και στη φωτογράφιση τσιμπολογώντας όπως βλέπετε, χαχα!
  • Τα δικά σας μικρά χεράκια μπορούν να βοηθήσουν ζυγίζοντας και προσθέτοντας τα υλικά στον κάδο του μίξερ.

Υλικά για 2 τσουρέκια

  • 380 γρ γάλα, χλιαρό
  • 860 γρ αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό (χωρισμένο σε 200 γρ και 660 γρ)
  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου (+1 για επάλειψη)
  • 55 γρ ελαιόλαδο
  • 180 γρ πετιμέζι λευκό Cretan Nectar
  • 24 γρ ξηρή μαγιά
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα και 40 γρ χυμό)
  • 20 γρ μαχλέπι
  • 1 γρ μαστίχα
  • 1 κ.γ. κακουλέ (κάρδαμο)

Οδηγίες

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό γάλα με την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  2. Προσθέτουμε τα 200 γρ αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν χυλό.
  3. Αφήνουμε τον χυλό στην άκρη για είκοσι λεπτά να φουσκώσει.
  4. Με ένα γουδί ή με ένα multi χτυπάμε τη μαστίχα, το κάρδαμο και το μαχλέπι.
  5. Στον κάδο του μίξερ, όπου έχουμε ήδη τον χυλό, τώρα προσθέτουμε τα αυγά, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, το λευκό πετιμέζι, το χυμό και το ξύσμα του και το αλεύρι και ξεκινάμε να τα χτυπάμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα.
  6. Σιγά-σιγά αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και χτυπάμε για 10-15 λεπτά.
    (Όταν θα ανοίξουμε το μίξερ το ζυμάρι θα κρέμεται από τον γάντζο σαν τσίχλα.)
  7. Λαδώνουμε ελαφρώς μία μεγάλη λεκάνη και τα χέρια μας και με απαλές κινήσεις ξεκολλάμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε στο 2ο μπολ.
  8. Σε ένα ταψί ή σε δύο μακρόστενες φόρμες απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  9. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και με μία πετσέτα από πάνω και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1 ½ ώρες.
    Μετά από αυτό το διάστημα η ζύμη έχει διπλασιαστεί. Αν πιέσουμε με το δάχτυλό μας και η ζύμη δεν επανέρχεται αλλά μένει το σημάδι από το δάχτυλό μας σημαίνει πως το ζυμάρι έχει φουσκώσει πλήρως και είναι έτοιμο.
  10. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη μας και τη μεταφέρουμε σε μία ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια όπου ζυμώνουμε ελαφρώς και την κόβουμε στα δύο.
  11. Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης σε ένα μεγάλο κορδόνι, διπλώνουμε στη μέση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 3-4 φορές και έπειτα χωρίζουμε το κομμάτι σε 3 ή 4 ίσα μέρη.
  12. Ανοίγουμε κάθε κορδόνι (μπορεί να μαζεύει λίγο μόλις το αφήσουμε, συνεχίζουμε στα επόμενα κορδόνια αφήνοντας το να ξεκουραστεί και στο τέλος το ανοίγουμε ξανά στο μήκος που θέλουμε). Ενώνουμε τα κορδόνια στην κορυφή και πλέκουμε το τσουρέκι μας σε πλεξούδα.
  13. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  14. Μεταφέρουμε τα τσουρέκια μας στο ταψί ή τις φόρμες.
  15. Ανάβουμε τον φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις.
  16. Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν για 20 λεπτά, σκεπασμένα με μία πετσέτα.
  17. Αφού έχουν διπλασιάσει τον όγκο τους, τα αλείφουμε με λίγο αυγό και ρίχνουμε από πάνω το αμύγδαλο φιλέ.
  18. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  19. Αφαιρούμε από τον φούρνο, τα αφαιρούμε από τις φόρμες και τα αφήνουμε σε μία κρύα επιφάνεια.
  20. Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
1 ώρα 40 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ
25 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
2 ώρες 5 λεπτά

espa-banner