Σοκολατένια μους αβοκάντο με λευκό πετιμέζι

Επιδόρπιο για όλη την οικογένεια σας έχω σήμερα, ένα γλυκό του πεντάλεπτου, με ελάχιστα υλικά και μία εναλλακτική προσθήκη έκπληξη που θα την ανακαλύψετε διαβάζοντας το άρθρο. Μιλάω για τη σοκολατένια μους αβοκάντο με λευκό πετιμέζι Cretan Nectar που θα λατρέψετε. Είναι vegan, είναι πανεύκολη, είναι χωρίς γλουτένη, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς βούτυρο, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, χωρίς ψήσιμο και με μόλις 3 υλικά, κατάλληλη από 6 μηνών. Πάμε να δούμε όλα όσα χρειαζόμαστε, κάποια tips και πώς να βοηθήσουν αλλά και να την απολαύσουν τα μικρά χεράκια;

Λίγα λόγια για το αβοκάντο

Το αβοκάντο θεωρείται superfood και όχι άδικα. Πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, βιταμίνη C, κάλιο, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε. Η κατανάλωση αβοκάντο φρεσκάρει την αναπνοή χάρη στα αντιβακτηριακά φλαβονοειδή και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, προστατεύει τα μάτια μας, μπορεί να μας βοηθήσει να απορροφήσουμε θρεπτικά συστατικά από φυτικές τροφές ενώ έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν αβοκάντο τείνουν να είναι πιο υγιείς. Πόσο θησαυρός μπορεί να αποδειχθεί ένα μόνο φρούτο, ε;

Ωστόσο αν με ακολουθείτε στο @littlehands_blw θα με έχετε ακούσει πολλές φορές να αναφέρω ότι επιτέλους βρήκα αβοκάντο, πως τώρα ξεκίνησε η εποχή του αλλά και γιατί δεν επιλέγω ποτέ αβοκάντο εισαγωγής αλλά πάντα προτιμώ αβοκάντο Χανίων. Σήμερα λοιπόν θέλω να σας μιλήσω λίγο περισσότερο για τα αβοκάντο Χανίων και συγκεκριμένα τα πιο διάσημα αβοκάντο της Κρητικής Γης, τα Χανιώτικα αβοκάντο Creta Star. Πάνω από 3 δεκαετίες τα Creta Star τυποποιούνται στο Βαρύπετρο Χανίων και τη Συνεργατική ΑΕ με σύγχρονες μεθόδους ενώ φυσικά και έχουν, εδώ και χρόνια εστιάσει, και στη βιολογική καλλιέργεια αβοκάντο. Μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε Ελληνικά σούπερ μάρκετ.

Εντάξτε σήμερα κιόλας το αβοκάντο στη διατροφή σας ξεκινώντας με τη σοκολατένια μους αβοκάντο και συνεχίστε έπειτα με την αυτούσια μορφή τους.

Τι θα χρειαστούμε

  • Αβοκάντο. Είναι σημαντικό το αβοκάντο μας να είναι ώριμο γιατί σε διαφορετική περίπτωση η γεύση του δεν θα είναι ευχάριστη. Στα tips σας αναφέρω πώς καταλαβαίνουμε ότι το αβοκάντο είναι ώριμο αλλά και τι να προσέξουμε. Ας αναφέρω ξανά ότι έχουμε εξαιρετικά αβοκάντο Χανίων και σίγουρα τα Creta Star θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή σας.
  • Λευκό πετιμέζι Cretan Nectar. Για το λευκό πετιμέζι σας έχω μιλήσει ξανά. Είναι κατάλληλο από 6 μηνών ωστόσο όπως όλα τα γλυκαντικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο πριν τα 2 έτη. Σε αντίθεση με το κλασικό πετιμέζι έχει επεξεργαστεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να καραμελοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην έχει τη χαρακτηριστική πικρή γεύση του κλασικού πετιμεζιού προσθέτοντας μοναδική γεύση στη μους σας. Θα το βρείτε στο cretancellar.gr.
  • Κακάο. Επιλέγουμε 100% κακάο. Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το κακάο με χαρουπόσκονη στην ίδια ακριβώς ποσότητα.

Προαιρετικά

  • Παντζάρι. Μπορεί να σας κάνει εντύπωση που αναφέρω το παντζάρι αλλά ο συνδυασμός αβοκάντο με παντζάρι είναι απλά εξαιρετικός και ναι ταιριάζει απόλυτα στη συνταγή. Αν λοιπόν παρατηρείτε μία ελαφρώς κοκκινωπή απόχρωση στη μους αβοκάντο της φωτογραφίας να ξέρετε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι εκτός από αβοκάντο περιέχει και βρασμένο παντζάρι. 100 γραμμάρια βρασμένο παντζάρι είναι για αρκετό και δεν θα το καταλάβετε καν στη γεύση αφού το κακάο και το αβοκάντο υπερισχύουν, ενώ το λευκό πετιμέζι αφήνει τη γλυκιά του επίγευση.
  • Γάλα. Φυτικό ή ζωικό. Δεν το θεωρώ απαραίτητο γι’ αυτό και όποτε φτιάχνω μους αβοκάντο δεν το χρησιμοποιώ ποτέ. Ωστόσο αν θέλετε λίγο πιο ελαφριά γεύση από το αβοκάντο ή λίγο πιο βελούδινη υφή μπορείτε να προσθέσετε λίγο γάλα στη μους σας.

Tips

  • Για να ωριμάσουν πιο γρήγορα τα αβοκάντο μπορούμε να τα βάλουμε σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο και να τα κλείσουμε εκεί για 1-2 ημέρες.
  • Για να καταλάβουμε ότι τα αβοκάντο έχουν ωριμάσει το πιέζουμε σε όλη την επιφάνεια του για να δούμε αν είναι μαλακό. Μπορούμε να το κυλίσουμε και στον πάγκο μας για να καταλάβουμε αν έχει ωριμάσει και μάλιστα ομοιόμορφα. Συνήθως στα ώριμα αβοκάντο η φλούδα τους θα παρατηρήσετε ότι μαυρίζει αλλά αυτό δεν συμβαίνει με όλες τις ποικιλίες.
  • Η συνταγή είναι πραγματικά του πεντάλεπτου. Μία που θα το σκεφτείτε και μία που θα έχετε τη σοκολατένια μους αβοκάντο έτοιμη.
  • Μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή αν θέλετε να την παγώσετε για 2-3 ώρες στο ψυγείο και να την καταναλώσετε έπειτα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αβοκάντο αφού το έχετε παγώσει ή και βρασμένο παντζάρι από το ψυγείο.
  • Η δοσολογία είναι για δύο μικρά βαζάκια.
  • Αποθήκευση στο ψυγείο για 2 μέρες.

Πώς να βοηθήσουν τα μικρά χεράκια

  • Τα μικρά χεράκια μπορούν να κόψουν το αβοκάντο με ένα παιδικό μαχαιράκι αλλά και να αφαιρέσουν τη φλούδα.
  • Ζητήστε τους να μετρήσουν τα υλικά που θα χρειαστείτε.
  • Μπορούν να βάλουν τα υλικά στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και φυσικά να πατήσουν το κουμπί για να λειτουργήσει. Μπορούν ακόμα και να μεταφέρουν τη σοκολατένια μους αβοκάντο από εκεί στο μπολ ή στο βάζο που θα σερβιριστεί.

Πώς να την προσφέρετε με τη μέθοδο BLW

Για βρέφη από 6 μηνών μπορεί να προσφερθεί με προγεμισμένα κουταλάκια. Φυσικά μπορείτε να παίξετε με τα υλικά και να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά. Η συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα τα γούστα και τις ανάγκες σας.

Συστατικά

  • 240 γρ ώριμα αβοκάντο (2 αβοκάντο)
  • 40 γρ λευκό πετιμέζι Cretan Nectar
  • 25 γρ κακάο
  • 100 γρ παντζάρι βρασμένο (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. γάλα φυτικό ή ζωικό (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Βάζουμε το αβοκάντο, το κακάο και το λευκό πετιμέζι στον επεξεργαστή τροφίμων και τα ανακατεύουμε καλά.
  2. Σερβίρουμε τη σοκολατένια μους αβοκάντο σε 2 μπολάκια ή βαζάκια.
  3. Καταναλώνουμε αμέσως ή αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο.
  4. Σερβίρουμε με φρούτα και ποπ της αρεσκείας μας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
5 λεπτά

espa-banner