Vegan βασιλόπιτα με λευκό πετιμέζι

“Η βασιλόπιτα στα καλύτερα της” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της φετινής συνταγής για βασιλόπιτα. Γιατί αυτή η baby friendly και vegan βασιλόπιτα είναι τόσο νόστιμη, τόσο αφράτη, τόσο αρωματική, τόσο μα τόσο εύκολη που σας εγγυώμαι ότι θα σας ζητάνε όλοι κι άλλο κομμάτι μαζί με τη συνταγή. Κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο, χωρίς αυγά ή γαλακτοκομικά αν δεν του το πείτε! Είναι δηλαδή ιδανική για βρέφη, παιδιά με αλλεργίες, θηλάζουσες που κάνουν αποχή από τα γαλακτοκομικά και φυσικά όσους ακολουθούν vegan διατροφή. Επίσης θα τη φτιάξετε χωρίς μίξερ σε λιγότερο από 10 λεπτά ενώ έχει και λευκό πετιμέζι Cretan Nectar, δηλαδή τι άλλο να πω; Εγγυώμαι ξανά για τη γεύση και το αποτέλεσμα για το μόνο που δεν μπορώ να σας εγγυηθώ δυστυχώς είναι για το σε ποιον θα πέσει το φλουρί! Ελάτε να σας δώσω tips και συνταγή πριν σας γράψω τις ευχές μου για καλή χρονιά.

Τι θα χρειαστούμε

  • Φυτικό γάλα. Γάλα αμυγδάλου ήταν αυτό που μπήκε στη δική μας βασιλόπιτα όμως εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο θέλετε, φροντίστε μόνο να ελέγξετε τα συστατικά. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κανονικό ζωικό γάλα στην ίδια ακριβώς ποσότητα.
  • Λευκό πετιμέζι Cretan Nectar. Το λευκό πετιμέζι νομίζω έχετε καταλάβει πλέον πως πολύ το αγαπάμε. Σε αντίθεση με το κλασικό πετιμέζι έχει επεξεργαστεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να καραμελοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην έχει τη χαρακτηριστική πικρή γεύση του κλασικού πετιμεζιού προσθέτοντας μοναδική γεύση στη βασιλόπιτα μας. Θα το βρείτε στα καταστήματα Χαλκιαδάκης και στο cretancellar.gr.
  • Πορτοκάλι. Θα χρειαστούμε τον χυμό και το ξύσμα τους. Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι και χυμό από 2 ζουμερά πορτοκάλια, εναλλακτικά μπορεί να μπει και χυμός από μανταρίνια.
  • Ελαιόλαδο. Λίγο και καλό, ούτε βούτυρο, ούτε τίποτα και σίγουρα δεν θα το αντιληφθείτε σαν γεύση.
  • Καρύδια. Στο μυαλό μου έχω συνδέσει τη βασιλόπιτα με τα καρύδια και είναι ένας από τους λόγους που η vegan βασιλόπιτα μου θύμισε τόσο τις βασιλόπιτες των οικογενειακών μας τραπεζιών. Τα καρύδια, όπως σας γράφω αναλυτικά εδώ, μπορούν να δοθούν από 6 μηνών σε κατάλληλη μορφή φυσικά άρα πολύ καλά τριμμένα.
  • Άλευρα. 2 διαφορετικά άλευρα συνθέτουν τη vegan βασιλόπιτα μας, κάνοντας τη πιο νόστιμη και πιο θρεπτική. Αλεύρι ντίνκελ και αλεύρι βρώμης. Το αλέτρι ντίνκελ μπορεί να αντικατασταθεί από αλεύρι για όλες τις χρήσεις ενώ αλεύρι βρώμης μπορείτε να δημιουργήσετε βάζοντας νιφάδες βρώμης στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπώντας τες μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι.
  • Διογκωτικά. Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα. Φροντίζουμε η μαγειρική σόδα να είναι χωρίς αλουμίνιο και το μπέικιν χωρίς φωσφορικά.
  • Βανίλια. Χρησιμοποι΄ησα σπόρους βανίλιας τόνκα για τους οποίους σας έχω γράψει και εδώ. Τη βανίλια τόνκα θα χρειαστεί να την τρίψετε ενώ βάζουμε ένα μόνο μέρος από τον σπόρο. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε στικ βανίλιας, το εσωτερικό τους δηλαδή.
  • Φλουρί. Ε, ναι βασιλόπιτα χωρίς φλουρί γίνεται; Δε γίνεται. Ένα φλουρί ή ένα κέρμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο κάνουν. Και στις δύο περιπτώσεις τοποθετήστε το φλουρί αφού ψηθεί η βασιλόπιτα και επ’ ουδενί στο μείγμα, δεν θέλουμε ένα μέταλλο να ψηθεί μαζί με τη baby friendly βασιλόπιτα μας.

Tips

  • Κάθε φούρνος διαφέρει οπότε ελέγχετε το ψήσιμο της.
  • Για τη vegan βασιλόπιτα με λευκό πετιμέζι χρησιμοποίησα ένα τσέρκι διαμέτρου 25 εκατοστών. Για μικρότερο κάντε μισή δόση.
  • Αναποδογυρίστε τη βασιλόπιτα για να τη διακοσμήσετε όπως σας αρέσει αν θέλετε να είναι ίσια για να σας διευκολύνει.
  • Μερικές ιδέες για τη διακόσμηση (εκτός από την κλασική άχνη την οποία δε συστήνω) είναι αλεύρι καρύδας (το οποίο και χρησιμοποίησα) ινδοκάρυδο, κακάο, αλεύρι αμυγδάλου, ρόδι, γλάσο λεμονιού, frosting καρύδας, αμύγδαλο φιλέ, διάφορα διακοσμητικά για βασιλόπιτα και ό,τι άλλο σας φέρει η φαντασία σας.
  • Τοποθετήστε το φλουρί στο τέλος αφού έχει ψηθεί η βασιλόπιτα.
  • Ξεφορμάρετε τη μόνο αφού κρυώσει πλήρως.
  • Αν σας περισσέψει μπορεί και να καταψυχθεί.

Πώς να βοηθήσουν τα μικρά χεράκια

  • Πρώτα ζητήστε τους να ξεχωρίσουν τα υγρά από τα στερεά υλικά.
  • Έπειτα, αφήστε να προσθέσουν εκείνα τα υλικά στο μπολ (αφού τα έχετε έτοιμα ζυγισμένα) και φυσικά να τα ανακατέψουν με το μείγμα.
  • Στη συνέχεια μπορούν να σας βοηθήσουν να ρίξετε το μείγμα στο ταψάκι, αν ναι, φυσικά, μπορούν και να σας λαδώσουν το ταψάκι.
  • Όσο ψήνετε η vegan βασιλόπιτα σας ζητήστε τους να σας βοηθήσουν στο συμμάζεμα της κουζίνας.
  • Τέλος, επιτρέψτε τους να διακοσμήσουν τη βασιλόπιτα όπως τους αρέσει, απλά δώστε τους επιλογές στα υλικά που μπορούν να βάλουν πάνω της.

Υλικά

  • 400 γρ φυτικό γάλα
  • 240 γρ χυμός πορτοκάλι
  • 160 γρ λευκό πετιμέζι Cretan Nectar
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι πορτοκάλι
  • 340 γρ αλεύρι ντίνκελ ή αλεύρι γοχ
  • 200 γρ αλεύρι βρώμης
  • 240 γρ καρύδια τριμμένα
  • ¾ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ βανίλια τόνκα, τριμμένη

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
  2. Λαδώνουμε ένα τσέρκι ή ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκατοστών.
  3. Σε ένα δοχείο ανάμειξης βάζουμε όλα τα υγρά συστατικά, δηλαδή το γάλα, το ελαιόλαδο, το λευκό πετιμέζι, τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά, δηλαδή τα τριμμένα καρύδια, το αλεύρι ντίνκελ και το αλεύρι βρώμης, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και την βανίλια τόνκα.
  5. Προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά στα υγρά και ανακατεύουμε καλά.
  6. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 55-60′ ή μέχρι να βγαίνει στεγνό ένα μαχαίρι αν το βουτήξουμε.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και έπειτα ξεφορμάρουμε.
  8. Προσθέτουμε το φλουρί.
  9. Διακοσμούμε και σερβίρουμε.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
10 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ
50 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
1 ώρα

espa-banner